Albirea dinţilor
Albirea dinților este o metodă profesională efectuată în cabinetul stomatologic. Există mai multe metode prin care se poate obţine albirea dinţilor.
- geluri care se aplică în niște forme dentare (numite gutiere de albire) și care se țin în cavitatea bucală timp de câteva nopți
- albiri cu ajutorul unor lămpi speciale și albiri cu ajutorul unor paste specifice
Este important să rețineți că, cu cât dinţii dumneavoastră naturali sunt mai deschiși la culoare (adică mai albi natural), cu atât procedeul are mai mari șanse de reușită. Albirea trebuie repetată cel puțin o dată la 2 ani.
Înainte de albire, se efectuează tratamentul tuturor cariilor și un detartraj profesional.
Coroanele ceramice
Cea mai bună soluție pentru refacerea distrucțiilor dentare ce nu mai pot beneficia de tratament prin obturații fotopolimerizabile.
Există mai multe tipuri de coroane ceramice ce pot fi realizate.
Coroanele integral ceramice. Sunt cele mai estetice coroane dentare. Neavând schelet metalic, au o culoare și o transluciditate foarte apropiată de dinții naturali. Nu sunt foarte rezistente și, din acest motiv, nu pot fi aplicate în toate cazurile.
Coroanele ceramice pe schelet de zirconiu. Sunt soluții protetice excelente. Realizarea acestora se face prin frezaj computerizat cu ajutorul unor aparate speciale numite sisteme CAD-CAM. Zirconiul, având o culoare albă, este mult mai estetic decât metalul, având totodată și o rezistență deosebită.
Coroanele ceramice pe schelet de aur. Sunt indicate datorită calităților aliajului de aur. Acesta nu corodează niciodată și, din acest motiv, nu există riscul apariției unei dungi cenușii la nivelul gingiei ca și în cazul altor aliaje metalice. Are și alte avantaje, dar execuția lor cere o înaltă pregătire a personalului. Mai nou, se execută și coroane pe schelet din titan care au multe din avantajele aliajelor de aur.
Coroanele metalo-ceramice cu aliaj nenobil. Sunt coroanele clasice de ceramică. Sunt inferioare din punct de vedere estetic celor descrise mai sus, dar sunt net superioare coroanelor acrilice sau din compozit.